Sökmotor

2010-10-24

E-nummer

Hur många E-nummer åt du idag? Idag finns omkring 300 olika tillsatser och de flesta av dessa har fått ett sk. E-nummer. Bokstaven E betyder att tillsatsen är godkänd av EU. Vissa är skadliga och man gör klokt i att undvika dessa men alla är inte farliga. E-numren förbättrar sällan vare sig näringsvärdet el förlänger hållbarheten utan maskerar en lägre kvalitet. Varje E-nummer har sitt eget syfte. Även om syftet kan låta logiskt, kan dess effekt påverka känsliga personer med allergiska reaktioner.


E 234 och E235 är antibiotika och kan finnas i ostar, så se upp. Tänk på att antibiotika ska bara användas som medicin och inget annat!

E 620-E 625 är glutamat och används för att förstärka smaken i olika produkter där lite råvaror används. Finns mycket i olika kryddblandningar, restaurangmat och asiatisk mat. För känsliga personer kan glutamat ge huvudvärk, hjärtklappningar och nässelutlag.

E 950-E968 är olika sötningsmedel och ökar sötsuget som vanligt socker.

E 102, E 110, E 122-E124, E 129, E 151, E 154, E 155, E 180 och E 127 är azofärger. Finns i godis, kakor, läsk, mjukglass, räkor och medicin. Azofärgämnen kan ge eksem, astma och nässelfeber. Enligt brittiska forskare ger det även hyperaktivitet och försämrar barns koncentrationsförmåga.

E-numren orsakar inte bara vanlig mat allergier utan kan potentiellt vara farliga för ditt välbefinnande. Detta gäller särskilt om man har små barn i familjen.

Värdelöst vetande: En sjuttioårig människa har i genomsnitt stoppat i sig 30 ton mat - ca 6 elefanter.

Inga kommentarer: