Sökmotor

2010-12-01

Nyttig socker - finns det?

Tänkte skriva om en frukt som är ganska fantastiskt. Jag har druckit te gjord av denna frukt sedan barnsben men upptäckte först i vuxen ålder hur läkande den egentligen var. Luohanguo är en medicinalväxt unik i Kina, främst i södra Guangxi och Hunan. I Kina används luohanguo för att läka hosta, lindra feber och främja matsmältningen.


Fruktextraktet är nästan 300 gånger sötare än socker och har använts som ett naturligt sötningsmedel i Kina under nästan ett årtusende på grund av dess smak och låga kalorivärde, endast 2,3 kcal / g (9,6 kJ /g). Den söta smaken i luohanguo kommer huvudsakligen från mogrosid, en grupp triterpene-glykosider. Enligt forskarna ska mogrosid fungera som en antioxidant samt förebygga cancer. Något värt att nämna är att diabetiker och överviktiga kan använda luohanguo som ersättning för socker.

Frukten säljs i torkad form och används traditionellt i ört te eller soppa.


Värdelöst vetande: Socker innehåller varken vitaminer eller mineraler.

Inga kommentarer: