Ur ett hälsoperspektiv så förstår jag att vuxna fortsätter att dricka mjölk för att få det rekommenderade intaget av kalcium. Kalcium är bland annat viktigt för att bevara ett starkt skelett och undvika benskörhet. Men kalcium kan man få i sig på annat sätt om man t.ex äter broccoli, grönkål, spenat, hasselnötter, sötmandel och räkor.
Istället för komjölk kan man göra som folk i andra kulturer gör dvs göra mjölk av t.ex mandel, sesam och andra nötter och frön. Man kan även köpa färdig mjölk gjord på soja, havre eller ris. Själv så drack jag mycket sojamjölk (sojabönsmjölk, sojadryck) och åt sojaost (tofu) under graviditeten. Jag gjorde min egen sojamjölk eftersom det som finns att köpa var alldeles för utspätt och smakade ingenting.

Det är mycket enkel att göra sin egen sojamjölk. Något för veganer och mjölkallergiker kanske? Man börjar med att blötlägga sojaböner över natten så att bönerna hinner suga åt sig vätska och blir dubbel så stora.

Därefter maler man bönerna i en matberedare och tillsätter samtidigt varmt vatten i matberedaren. Sedan ska det silas genom en silduk.

Mjölken som man får fram skall sedan kokas ett par minuter på svag värme som man sedan successivt ökar. Smaksätt med socker efter behov. När mjölken har svalnat kan man förvara den i kylskåp i ca 3-4 dagar.
Slutligen det sägs att sojamjölk ger fin hy....
Värdelöst vetande: Den kinesiska prinsen Liu An anses vara den som först framställde sojamjölk under Handynastin.
12 kommentarer:
Ännu enklare är att köpa risentas sojamjöl och koka 2 dl sojamjöl med 1 l vatten samt eventuellt i med 1 msk rårörsocker. En påse sojamjöl kostar idag (11/11 2008) endast 11 kr. Billigt och mycket enkelt
Att vi i norden (särskilt) klarar att dricka komjölk utan problem är kopplat till en genetisk förändring. Denna gen har fått genomslag eftersom den haft ett betyande överlevnadsvärde för oss.
Varför det skulle vara "onaturligt" vet jag inte. Det låter mest som ett behov av att moralisera?
Tusen tack för ditt fina tips! Jag ska prova att göra egen sojamjölk.
Och du som skrev före mig, naturligtvis SKA man moralisera och kritisera den grymma mjölkindustrin.
Komamman får tvätta sin kalv ren och sedan tas den ifrån henne. Moral? Sedan diar vi henne i praktiken och kalvstackarn står i ensambox.
Än en gång tusen tack!
Mvh
Cathrine
Hur tar man vara på sojamassa efter man har tagit ut sojamjölken?
Soyabönsmassan kan man göra finfina biffar och bullar av eller fräsa upp med kryddor som en slags köttfärs.
Man kan använda det som gödningsmedel om man har en grönsaksodling där hemma. Bara strö sojamassan över grönsakslandet :)
Jag brukar göra sojamjölk på risentas mjöl enligt instruktionerna, men jag tycker aldrig den blir riktigt bra. Den skiktar sig kraftigt då den får vila och den har fortfarande mjölsmak. Har någon nåt tips på hur jag kan förbättra min mjölk? Någon som testat receptet i blogginlägget -dvs hur blir mjölken som kokas på hela bönor?
Har samma problem som moderator, den fortsätter skikta sig så man måste skaka om den varje gång man ska använda den, och den smakar grynigt och mjöligt trots silande.
kan inte svara med 100% men när man reder såser med vetemjöl så koka man i typ 20 min för att bli av med mjöl smaken. så ka ske ni ska koka sojamjöl blandningen längre.
Har försökt med att koka länge då jag hade samma idé som Anonym. Funkar dock inte.
Sojamjölk innehåller helt naturligt fytoöstrogen, kvinnligt könshormon från växtriket. Detta påverkar kroppen på samma sätt som vanligt östrogen, på gott och ont.
Helt galet om östrojegen och fytoöstrogen är helt olika saker. Påverkar inte alls kroppen på samma sätt som vanligt kvinnligt östrogen. Kolla fakta. http://www.lakareforframtiden.se/kost-och-halsa/livsmedel/soja/
Skicka en kommentar