Sökmotor

2008-06-03

Grilltider - BBQ

Vad är en sommar utan grillning? Finns det något härligare än en varm sommardag och man kan känna det ljuvliga grilloset på långa vägar? Givetvis kan man grilla varje dag om man så vill, bara man variera på köttet så hinner man inte tröttna på grillmat så fort.

Vi kör den traditionella kolgrillen för att den ger en mer naturlig grillkänsla. Man får en mer träkolsmak. Vi använder varken tändvätska eller elektrisk grillkolständare utan en skorstenständare (billigt och miljövänligt). För oss är den ett överlägsen alternativ jämfört med de andra metoderna.

För att lyckas med grillningen och få saftigare kött så har jag lyckas samla på mig små enkla tips under åren:

* Använd tång för att vända kött och inte gaffel för då rinner köttsaften ur.

* Vänta med att salta tills köttet har fått en grillyta annars så drar saltet ur köttsaften. Man kan dock krydda eller marinera i förhand (utan salt).

* Undvik att använda olja tillsammans med andra kryddor i marinaden eftersom oljan hindrar smakerna från att tränga in i köttet. Dessutom så droppar det oftast ner på glöden som då börjar brinna och köttet blir bränt.

* Koka hellre köttet en aning i buljong innan grillningen. Detta göra att kryddningen tränger in i köttet på ett annat sätt.

* Låt bli att peta på köttet under grillning då kan köttsaften rinna ut.

* Skär inte bort fettet innan grillningen eftersom den ger smak åt köttet. Gör det efteråt istället.

Man kan alltid pensla på en enklare marinad innan man tar upp köttet/grönsakerna för att förhöja smakupplevelsen. Mina favoriter är:

* Pensla på lite honung innan man tar upp köttet. Godast på kyckling.
* Pensla på lite kokosmjölk på majskolvar innan man tar upp dem ur grillen.
* Pensla på lite chiliolja & soja på tigerräkor, sparris el andra grönsaker innan man tar upp dem ur grillen.


Slutligen, det allra viktigaste är givetvis inte börja grilla förrän grillglöden har blivit askgrå!

Värdelöst vetande: Om allt salt i haven skulle utvinnas, så skulle alla kontinenterna täckas av ett 150 m tjockt lager salt.

Inga kommentarer: