På senare tid har jag börjat uppskatta den smala liljeknopp som smakar underbart i soppor el i wok med andra grönsaker.

Den är en variant av dagliljan, och trots namnet så är den ingen äkta lilja. Blomman är en lång och smal knopp som blommar endast en dag och därefter vissnar den till en lång och smal form igen. På engelska kallas den även för Golden needles eftersom den ser ut som gyllene nålar i sin form. Den säljs ofta som torkad och har då en mer brunaktig ton. Den används väldigt mycket inom den kinesiska-, japanska-, koreanska-, thailänska- och vietnamesiska köket. Speciellt omtyckt är den bland buddister och vegetarianer. Smaken kan beskrivas som blommig och fruktig och påminner om torkad mango. Andra tycker att den har en "jordnära" smak.

I Sverige kan man lätt hitta den i de asiatiska livsmedelsaffärerna i torkad form. Man bör blötlägga dem i varmt vatten 1/2 timme innan de ska tillagas. Många brukar slå en knut i mitten på blomman för att hindra att den vecklas ut, dessutom tycker jag personligen att den smakar bättre eftersom det ger mer tuggmotstånd.
Denna lilje blomman används även i medicinsk syfte för att hjälpa mot sömnlöshet och lindra vid hosta.
Värdelöst vetande: Vitlöken tillhör familjen liljeväxter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar