Sökmotor

2008-09-25

Kokta grönsaker är nyttigare än råa

Det var en mamma som tipsade mig häromdagen att man bör ge sitt barn råa grönsaker istället för kokta eftersom det var mycket nyttigare. Nope, det tror jag inte på. Jag försökte förklara för henne att hon hade fel. Jag läste nämligen för ett par år sen att kroppen tar upp hela 5 gånger så mycket antioxidanter ur kokta grönsaker och mosade grönsaker jämfört med ur råa. Anledningen till detta är att antioxidanterna som finns i grönsakernas cellväggar blir mer lättåtkomliga för vår kropp att tas upp om grönsakerna kokas och även mosas.

Men man bör även koka grönsakerna på rätt sätt. Man bör helst undvika att dränka dem i alltför mycket vatten. Bara några skedar vatten är bäst eller det allra bästa är egentligen ångkoka grönsakerna som kineserna brukar göra. De är inte dumma folket i öst....

Värdelöst vetande: Det är fysiskt omöjligt för grisar att titta upp i himlen.

2 kommentarer:

Daffe sa...

Jag har hört att man ska koka morötter med smör för att vitaminerna ska stanna kvar. Är det någon som vet om det ligger sanning i det?

Anonym sa...

Kul att du kikade på min blogg. Så måste jag ju kika tillbaka. Gillar ditt upplägg, kul. Kommer nog kika in här fler gånger :=)